Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Evropski gradovi koji zovu na provod

Putovanje Centralnom Evropom započnite od Mađarske – Budimpešte, i nastavite dalje ka Slovačkoj i Češkoj, upoznajući kulturu, istoriju i tradiciju
Evropski gradovi koji zovu na provod
22 Mart 2023
0 pregleda

Putovanje Centralnom Evropom započnite od Mađarske – Budimpešte, i nastavite dalje ka Slovačkoj i Češkoj, upoznajući kulturu, istoriju i tradiciju koju obasjavaju svetla Bratislave i Praga. Zaljubite se u lepotu noći obasjanu svetlima Budimpešte, osetite mir u Bratislavi i doživite najromantičnije trenutke u Pragu.


Budimpešta, Pariz istoka

Moderan i užurban glavni grad Mađarske, Budimpešta, često nazivaju i Pariz istoka. Kada prvi put kročite u Budimpeštu bićete očarani njenom arhitekturom. Prostire se i na levoj i na desnoj obali Dunava, oivičena dvema oblastima, Budimom i Peštom. Ovaj grad dom je veličanstvenih zgrada i vekovima starih banja. Kada posmatrate Budimpeštu na taj način, budite slobodni da očekujete nezaboravno iskustvo prilikom njene posete.


Sjajni fontovi na izlozima, ekskluzivni butici, inovativna restoranska scena i uzbudljivi koncepti barova i kafića otkrivaju oštru stranu Budimpešte koja je često zasenčena njenim gotičkim eksterijerom. Otuda, nije čudno zašto je ovaj grad jedan od najuzbudljivijih u Evropi.


Čuven Budimski dvorac, Matijaševa crkva i Ribarski bastion krase Budimsku stranu. Budimski dvorac ili Kraljevska palata izgrađena je u 13. veku i danas predstavlja mesto na kome se nalazi Mađarska nacionalna galerija i Istorijski muzej Budimpešte.


Matijaševa crkva izgrađena je u 11. veku i jedna je od najpoznatijih u Mađarskoj, a veličanstvena je po svom gotičkom stilu i šarenom krovu koji je prekriven dijamantskim šarama.


Nedaleko od Matijaševe crkve, nalazi se Ribarski bastion, utvrđenje i platforma za razgledanje sa koje se pruža neki od najboljih pogleda na Budimpeštu i reku Dunav. Ako se upustite u razgledanje grada sa broda dok krstarite Dunavom i pogledate malo bolje, videćete da postoji sličnost ovog zdanja i logotipa Vota Diznija. Krstarenje Dunavom je idealan način da upoznate grad iz drugog ugla i vidite čuvenu zgradu mađarskog parlamenta, treću po veličini zgradu na svetu. Unutar Parlamenta se nalazi 691 soba, 10 dvorišta i 29 stepeništa.


Tajanstvena po mnogo čemu, Budimpešta je neiscrpan izvor zanimljivosti. Idealna za  vikend - putovanje, Budimpešta nudi mnogo više od onoga što očekujete.


Lepote Bratislave skrivene u njenom miru

Ako se odlučite da svoje vikend putovanje u Budimpešti produžite i odete korak dalje, na samo dva sata vožnje udaljenosti stižete u Bratislavu, glavni grad Slovačke. Za razliku od drugih evropskih prestonica, Bratislava je manja po veličini, a samim tim sve je blizu i ovaj grad je idealno upoznati šetnjom. Stari grad i gradski trg su početna stanica svakoga ko se prvi put nađe u Bratislavi. I dok u jednom trenutku uživate u pogledu na tradicionalnu katedralu, već u drugom se možete diviti umetnosti koja je dočarana na fasadama starih zgrada. Bratislava je mesto u kome ćete osetiti potpunu gostoprimljivost, mogućnost da uživate u gradskoj vrevi ali i da se isključite iz svakodnevnog života. Probajte njihovo čuveno pivo, tradicionalnu kuhinju, obiđite neku od lokalnih pivara, upoznajte se sa autentičnom kulturom i uživajte u onome što Bratislava nudi.


Grad zlatnog imena i burne istorije: Prag

Danas užurban i moderan, sa svojim građevinama koje svedoče burnoj prošlosti, Prag je održao titulu grada koji opstaje i traje. Upravo su brojne invazije, požari i poplave, ali i snaga da se odupre svim izazovima, učinile da Prag postane glavni grad Češke i da, kao takav bude fascinantan. Danas, njegove građevine, crkve, uske ulice, zastrašujući zamak na vrhu brda i mostovi sa statuama podsećaju na mesta iz bajke. Putovanje u Prag predstavlja nezaboravno iskustvo, ali i jedinstveno uživanje bez obzira da na godišnje doba kada se odlučite da posetite ovaj zlatni grad.


Svoje putovanje u Prag započnite obilaskom Karlovog mosta, mosta koji predstavlja zaštitni znak ovog grada. To je ujedno i najstariji most koji još uvek stoji preko reke Vltave i drugi najstariji most u Češkoj. Ovaj most je izgrađen po naredbi Karla IV 1357. godine, nakon što je prethodni most bio uništen u poplavama. Ovaj most predstavlja vezu između čuvenog Praškog zamka i Starog grada sa ostalim delovima Praga. Legenda kaže da su graditelji mosta odlučili da ojačaju most dodavanjem sirovih jaja u malter. Istoričari još uvek nisu došli do konačne saglasnosti da li je to istina ili ne. Ali ono što je najverovatnije mit je priča koja se priča – da u Pragu nije bilo dovoljno jaja, tako da su ih donosili iz svih krajeva zemlje i da su se stanovnici jednog od regiona plašili da će se jaja razbiti tokom transporta, pa su ih slali kuvane – na veliku zabavu celog Praga.


Putovanje u Prag ne bi bilo potpuno ako ne posetite i:

Čuveni Praški zamak, znamenitost koja nosi titulu najvećeg kompleksa zamkova na svetu;
Astronomski sat koji datira još iz 15. veka a koristi se za određivanje faza meseca i ravnodnevice.
Stari gradski trg koji je ostao netaknut od 10. veka. Ovo je savršeno mesto za divljenje predivnoj arhitekturi koju Prag može da ponudi uz mnoštvo zabave koju pružaju ulični izvođači.


***


Ovo su samo neki od predloga šta obići na putovanju u neki od najlepših evropskih gradova. Započnite svoje putovanje dobrim planom i u zavisnosti od toga da li želite aktivan i užurban odmor, ili miran vikend, odaberite idealnu destinaciju za putovanje. Centralna Evropa, uz Budimpeštu, Bratislavu i Prag nudi još puno mesta koja čekaju da budu otkrivena.