Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Kleopatra – kraljica Egipta

Kleopatra je bila kraljica Egipta. Poznata je po svom tragičnom životu, koji je stvorio razne kjnige i filmove o njoj.
Kleopatra – kraljica Egipta
17 Januar 2023
0 pregleda

Slobodno možemo reći, da je Kleoptra najpoznatija ličnost kada je istorija Egipta u pitanju. Rođena je 69-te godine pre nove ere. Kleopatrin otac je bio kralj, a o majci se ne zna baš detaljno. Vodi se polemika o tome koje nacionalnosti je bila Kleopatra. Pretpostavke su da njeni koreni kreću iz Grčke, a povezuju je i sa afričkim korenima. Zvanično je postala kraljica, kada je njen otac u svojoj 51-oj godini života preminuo i predao tron njoj i njenom bratu.

Zbog ekonomske krize, globalne gladi i poplava , koja je bila prisutna u zemlji u tom periodu, došlo je do nesuglasica između Kleopatre i njenog brata. Vrlo brzo je ona pobegla za Siriju, prikupila vojsku i skinula svog rođenog brata sa trona, i samim tim preuzela sopstvenu vlast.

U ovom periodu poznati rimski vladar Julije Cezar goneći svog protivnika Pompeja, koji je pobegao upravo u Egipat, upoznaje kraljicu Kleopatru i zaljubljuje se u nju. U tom periodu, njih dvoje se sjedinjuju i zajedničkim silama ona postaje jedini vladar Egipta, skidajući svog brata sa trona. 47-e godine pre nove ere Kleopatra i Julije Cezar dobijaju sina i daju mu ime Cezarion.

Međutim, rimski vladar nikada nije priznao očinstvo, te se i danas vodi polemika da li je on zaista bio otac Kleopatrinom sinu. Par godina kasnije, Julije Cezar donosi odluku za povratkom u Rim. Kleopatra kreće sa njim, ali se 44-te godine pre nove ere vraća u Egipat, nakon ubistva Julija Cezara. 41.godine pojavljuje se Mark Antonije,drugi rimski vladar nakon Cezarove smrti.

Mark Antonije stupa u kontakrt sa Kleopatrom i ispituje je da li je i dalje odana Rimu. Kleopatra prihvata ovaj poziv, i u punom sjaju se odaziva Antoniju. Uspela je da ga opčini svojom raskošnom lepotom i karakterom, te se između njih desila jedna strasna ljubavna priča. Iz ove ljubavi, rodilo se troje dece – Ptolomej Filadelfi i blizanci Kleopatra Selena i Aleksandar Helije. Kao i Julije Cezar, tako je i Antonije bio u borbi za prevlast Rima.

Zajedničkim snagama 34-te godine pre nove ere, oboje su se vratili kao pobednici u Aleksandriju. Došli su u punom sjaju zajedno sa svojom decom. Mark Antonije je javno izneo to da je Cezarion zaista pravi sin Julije Cezara, i jedini pravi naslednik, a ne Oktavijan koji je usvojen od rimskog vođe. Kako je ova situacija razljutila Oktavijana, 31-e godine pre nove ere izbija velika bitka na moru, na zapadnoj obali Grčke.

Sam ovaj čin je bio poguban za Egipćane - Egipat, pa su se vrlo brzo i Kleopatra i Antonije povukli. Nešto kasnije, Antonije se vratio na mesto bitke, gde je loše informisan o Kleopatrinoj smrti. Nakon ovog saznanja, Mark je izvršio samoubistvo nožem. Nakon njegove smrti, Kleopatra presuđuje samoj sebi, tako što hara u sopstvenu smrt i to ujedom egipatske kobre.

Po mnogim verovanjima, ovaj način ubistva osigurava večnost t.j. besmrtnost. Umrla je 30-e godine pre nove ere i sahranjena je zajedno sa svojim ljubavnikom Markom Antonijom.

Mnogo kasnije, nakon njene smrti, Kleopatra je dala inspiraciju mnogim umetnicima i piscima. I dan danas Kleopatra važi za oličenje jedne jake i očaravajuće ženske snage i lepote.