Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Madrid, Barselona ili Sevilja, koji je grad idealan za tebe?

Od Madrida do Barselone, ili putovanja na sam jug Španije i prelepe Andaluzije, deli Vas nekoliko sati vožnje.
Madrid, Barselona ili Sevilja, koji je grad idealan za tebe?
9 April 2023
0 pregleda

Barselona je grad u kome se oseća duh umetnosti i Sredozemnog mora, dok je Madrid idealno mesto za zaustavljanje na putu do Andaluzije i srednjovekovnih gradova Kordobe, Granade i Sevilje. Odaberite mesto za svoje idealno putovanje u Španiju u zavisnosti od toga šta od putovanja želite, šta želite da vidite, kako da se provedete i koliko dobro da jedete.


Vreme u Barseloni, Madridu i Andaluziji se razlikuje

Barselona ima blažu klimu od Madrida. Razlog tome jeste što se glavni grad Španije nalazi u njenom centralnom delu i, može se slobodno reći da je u Madridu tokom leta izrazito toplo, a zimi izuzetno hladno. Čitava oblast Andaluzije, sa druge strane, izlazi na Sredozemno more i ima pretežno toplu, mediteransku klimu. Nešto blaže zime i suva, topla, sunčana leta, koja postaju ekstremnija kako se krećete u unutrašnjost od obale. Zato je najbolje vreme za putovanje u:
-    Barselonu: u aprilu i maju, septembru i oktobru;
-    Madrid: u periodu od marta do maja i septembra do novembra;
-    Andaluziju: u periodu od juna do septembra.


Šta videti u Madridu, šta videti u Baresloni, zašto posetiti Andaluziju?

Madrid je glavni grad Španije, administrativna i finansijska prestonica u kojoj se oseća dominacija nacionalne kulture, dok je Barselona grad koji ima izrazito kosmopolitski osećaj. Barselona je ujedno i bliža Evropi, te se u njoj mešaju uticaji Francuske i Katalonije, što Barselonu zapravo izdvaja od ostalih gradova. Ipak, ako ste spremni da se upustite u uživanje španske nacionalne kulture i flamenka kao prepoznatljivog plesa Andaluzije, onda se uputite u Sevilju, a usput posetite Kordobu i Granadu.


I dok i Madrid i Barselona imaju puno muzeja i umetničkih galerija, svi gradovi Andaluzije odišu kulturom koju treba iskusiti. Međutim, ako postoji jedna umetnička galerija koju treba videti u Španiji, to je muzej Prado u Madridu, verovatno najpoznatiji muzej u zemlji i u kome se nalazi najobimnija svetska zbirka španskih slika poznatih autora Velaskeza, El Greka, Goje. Međutim, u Barseloni možete videti remek dela Antonija Gaudija koji je zaslužan za neobičan i u isto vreme modernistički stil. Sagrada Familia, rimokatolička bazilika koja se gradi duže od jednog veka, Gaudijev magični park Guel, kao i njegova remek dela Casa Mila, Casa Battlo, Casa Vicens, svakako su mesta koja treba obići i u kojima treba uživati.


A u Andaluziji... osetite nasleđe prošlosti u krivudavim srednjovekovnim i kaldrmom  popločanim ulicama diveći se uskovitlanim uzorcima Arabeske u islamskoj arhitekturi i slušajući melanholične note ciganske duše u drndanju španske gitare. Šetnja kroz skoro svaki od istorijskih gradova Andaluzije vodi do divnih otkrića trgova ukrašenih fontanama i belih kuća sa popločanim dvorištem punim cveća. U Andaluziji se oseća najveći kontrast, danas se možete naći u gradu u podnožju planine koja je prekrivena snegom, a već sutra možete uživati u zelenilu i nepreglednim obalama južne Španije. Od slavne katedrale u Sevilji do veličanstvene palate Alhambra u Granadi i Velike džamije u Kordobi, Andaluzija krije neke od najuzbudljivijih spomenika kulture na svetu.


Noćni život u Madridu, Barseloni i gradovima Andaluzije

I Madrid i Barselona se mogu pohvaliti bogatim noćnim životom. Za razliku od Barselone, u Madridu su klubovi i diskoteke otvorene do zore svakog dana u nedelji. Čak su i kafići otvoreni do ranih sati. Noćni provod u Madridu započinje nakon večere, u izlazak se kreće oko ponoći dok se kući vraćaju u zoru.


U Andaluziji, najbolje mesto za noćni provod je u mestu Costa del Sol. Ovo mesto privlači posetioce iz cele Evrope. Elegantni i fini restorani sa pogledom na Mediteran ali i barovi u kojima se organizuju karaoke i diskoteke privlače veliki broj turista. Andaluzija nudi i drugačiji noćni život u kome zvuci flamenka i španske gitare do zore odzvanjaju najpoznatijim gradovima poput Kordobe, Sevilje, Granade. Zvuci flamenka su ono što privlači turiste iz celog sveta a suveniri kao što su flamenko lutke i lepeze, replike bikova i matadora su sve ono što je povezano sa ovom fantastičnom formom umetnosti.


Specijaliteti kuhinje Madrida, Katalonije i Andalzije

I Barselona i Madrid imaju svoje specijalitete u hrani, zbog čega je zaista teško izabrati. Jednom kada prođete tezge sa turističkom hranom, svideće vam se širok izbor svežih morskih plodova, puževa i ribe u Barseloni. Ali za ukuse autentične španske hrane po pristupačnim cenama, idite u Madrid. Sa svojim tapasima, svežim pijacama i starinskim restoranima, to je grad koji se zaista ne može pobediti. Madrid i Barselona prepoznaju značaj vegeterijanske kuhinje i ovde su mogu naći specijaliteti španske kuhinje na veganski i vegetarijanski način.


Međutim, na jugu Španije možete probati najbolje sveže morske plodove, sušene šunke, lokalne proizvode i tradicionalni tapas. Regionalni specijaliteti uključuju salmoreho, rabo de toro, mojama, torrijas i prženu ribu, između mnogih drugih. Tipična andaluzijska jela uključuju prženu ribu, gaspačo, iberijsku šunku i razne vrste vina među kojima je najpoznatiji šeri. U Granadi probajte začinjene svinjske ražnjiće i male sendviče koji su spojeni čačkalicom.