Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Najlepše znamenitosti Budimpešte Beča Salzburga

Svako putovanje nosi najlepše uspomene gde god da se zaputite. Obiđite najlepše znamenitosti Budimpešte, Beča i Slazburga i uživajte u lepoti ovih gradova
Najlepše znamenitosti Budimpešte Beča Salzburga
26 April 2023
1 pregleda

Svako putovanje nosi najlepše uspomene gde god da se zaputite. Obiđite najlepše znamenitosti Budimpešte, Beča i Slazburga i uživajte u lepoti ovih gradova, prelepoj arhitekturi i ispitajte tačnost legendi po kojima su ovi gradovi poznati.


Budimpešta: grad kulture i termalnih banja

Budimpešta, glavni grad Mađarske, je fascinantan grad sa bogatom istorijom i kulturom koja se ne sme propustiti. Smešten na obali Dunava, Budimpešta je poznata po svojoj zadivljujućoj arhitekturi, ukusnoj kuhinji i poznatim termalnim izvorima, što ga čini destinacijom koju morate videti na svom putovanju. Neke od znamenitosti koje treba videti u Budimpešti su:


-    Budimski dvorac: Ovaj zapanjujući kompleks zamka je jedna od najpoznatijih znamenitosti u Budimpešti. Dvorac datira iz 13. veka i godinama je lepo obnavljan. Možete uživati u šetnji oko zamka, ali i posetiti muzej, a sve tok uživate u besprekornom pogledu na grad.

-    Ribarski bastion: Ova prelepa terasa nudi neke od najboljih pogleda na Budimpeštu. Ribarski bastion se nalazi na budimskoj strani grada, sagrađen je krajem 19. veka, a ime je dobio po ribarima koji su nekada branili ovaj deo gradskih zidina. Terasa se sastoji od nekoliko tornjeva i šetališta, od kojih svi nude različite poglede na Dunav i peštansku stranu grada.

-    Zgrada mađarskog parlamenta: Ova impresivna neogotička zgrada jedna je od najpoznatijih građevina u Budimpešti. Zgrada parlamenta se nalazi na obali reke Dunav i predstavlja arhitektonsko remek-delo. Možete obići i unutrašnjost zgrade i uživati u enterijeru, podjednako kao i u eksterijeru.

-    Termalni izvori u Budimpešti: Budimpešta je poznata po svojim termalnim izvorima, i nijedan izlet u grad ne bi bio potpun bez posete jednom od njih. Postoji mnogo termalnih banja koje možete izabrati, a svaka od njih pruža drugačije opuštajuće iskustvo koje je nezaboravno i jedinstveno.

Ovo su samo neki od mnogih neverovatnih prizora i iskustava koje Budimpešta može da ponudi. Bez obzira da li ste ljubitelj istorije, arhitekture ili samo želite da se opustite i uživate u živopisnoj kulturi grada, Budimpešta je destinacija koju ne treba propustiti.


Najlepše znamenitosti u Beču

Beč, glavni grad Austrije, je grad bogate istorije, kulture i lepote. Od svoje zadivljujuće arhitekture do svetski poznatih muzeja i galerija, Beč je destinacija koja bi trebalo da bude na vrhu vaše liste. Za Vas izdvajamo nekoliko najboljih znamenitosti koje treba videti u Beču:


-    Palata Šenbrun je jedna od poznatijih turističkih atrakcija. Ova zapanjujuća palata je nekada bila letnja rezidencija dinastije Habsburg, a sada je građevina koja se nalazi na Unesco-voj listi svetska baština. Istražite unutrašnjost palate sami ili sa vodičem, uživajte u prelepim baštama i fontanama u štenji dvorištem Šenbrua.

-    Katedrala Svetog Stefana je jedna od najpoznatijih znamenitosti u Beču i poznata je po svojoj prelepoj gotičkoj arhitekturi. Možete se popeti na vrh tornja katedrale kako biste uživali u zadivljujućem pogledu na grad.

-    Palata Hofburg je prelepa carska rezidencija dinastije Habsburg, a sada je dom za Muzej Sisi i Carske apartmane.

-    Bečka državna opera je svetski poznata i to ne samo po predstavama svetske klase već i po svojoj prelepoj arhitekturi i predstavama svetske klase. Bilo da želite da uživate u izvođenju opere ili jednostavno da uživate u obilasku, obe mogućnosti Vam stoje na raspolaanju.


Beč je grad koji ima šta da ponudi, od ljubitelja istorije, kulture i umetnosti do gurmana. Zašto ne rezervišete svoje putovanje u Beč već danas i otkrijete sve što ovaj prelepi grad može da ponudi?


Vodič kroz najbolje gradske znamenitosti i atrakcije Salzburga

Salzburg je prelep grad koji se nalazi u srcu Austrije, a prepoznatljiv je po svojoj zadivljujućoj arhitekturi, bogatoj istoriji i prelepom prirodnom okruženju. Bilo da ste ljubitelj istorije, umetnosti ili samo tražite opuštajući odmor, Salzburg ima za svakog ponešto.


Prva na našoj listi znamenitosti koje morate videti je Salzburška katedrala, koja je poznata po prelepoj baroknoj arhitekturi i zadivljujućem enterijeru. Sledeće, preporučujemo da posetite tvrđavu HoenSalzburg, sa koje se pruža neverovatan pogled na grad i okolne planine.


Ako ste ljubitelj klasične muzike, obavezno posetite Mocartovu rezidenciju, u kojoj je rođen i proveo veliki deo svog života slavni kompozitor. Ovde istražite legende koje kruže:


-    Stavite nekoliko novčića u džep. Jer posetioci su primetili čudan fenomen gde novčići misteriozno nestaju iz njihovih džepova ili torbica dok su bili u poseti Mocartovoj kući. Neki veruju da je to zbog duha Mocarta, za kojeg kažu da je nestašan i razigran. Javite nam da li su svi novčići na broju.

-    Legenda kaže da u Mocartovoj kući postoji tajno stepenište koje vodi do skrivene sobe. Međutim, niko nije uspeo da pronađe ni stepenište ni sobu, i to je do danas ostala misterija. Da li želite da istražite ovu misteriju?


A kada se umorite od obilazaka i istraživanja legendi, probajte čuvenu Salzburšku kuhinju, idite u jedan od mnogih tradicionalnih restorana u gradu i uživajte u ukusima lokalnih specijaliteta, poput šnicle ili štrudle. A ako tražite opuštajući jednodnevni izlet, obavezno posetite obližnje jezero Volfgangze, koje nudi zadivljujući pogled i obilje aktivnosti na otvorenom.


Sa toliko toga da se vidi i uradi, Salzburg je grad koji će sigurno ostaviti trajan utisak.