Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Obiđite 5 najlepših gradova Toskane Firence

Putovanje u Toskanu je vredno iz mnogo razloga – od upoznavanja sa remek delima likovne umetnosti do istraživanja izuzetnih predela i degustacije vina i toskanskih specijaliteta.
Obiđite 5 najlepših gradova Toskane Firence
21 Jul 2022
1 pregleda

Ipak, dilema je odakle započeti putovanje u Toskanu koja, kao jedna od veoma atraktivnih destinacija, pruža tako puno i sa svakim novim kilometrom otkriva svoje nove čarolije. Na krajnjem severu, krenite sa putovanjem u Firencu, spuštajući se do Sijene i Pize, a zatim utiske sumirajte u Kortoni i San Đimiđijanu.


Firenca – grad umetnosti i kulture


Firenca je najveći i glavni grad Toskane, a kao takav predstavlja značajno ekonomsko, kulturno i finansijsko sedište. Smešten na obali reke Arno, šetnja Firencom otkiva veliki broj mostova među kojima je najpoznatiji Ponte Vecchio koji je ujedno i najpoznatiji most u Firenci. Ovaj most je karakterističan i specifičan po malim prodavnicama koje su smeštene na samom mostu.


Prepoznatljivost Firence ogleda se u njenoj kulturi, renesansnoj umetnosti, arhitekturi i spomenicima. Dom najpoznatijih umetničkih galerija na svetu, Firenca privlači veliki broj umetnika i ljubitelja umetnosti koji uživaju u čuvenim delima Mikelanđela, Da Vinčija, Botičelija i Ticijana izloženim u najpoznatijim galerijama: Uffizi, Galerija Akademije i druge.


Sijena – lepotica Toskane koja leži na tri brda


Drugi najveći i možda čak i najlepši srednjevekovni grad u Italiji je Sijena. Njen najpoznatiji trg Piazza del Campo poznat po čuvenim konjskim trkama koje se održavaju dva puta u letnjem periodu, a njeno pojavljivanje u filmovima o Džejmsu Bondu dodatno privlače pažnju. Za sve one koji imaju dovoljno energije, Sijena nudi izazov penjanja preko 500 stepenika trećeg najvećeg tornja u Italiji - Torre del Mangia. Nagrada koju ćete dobiti za izdržljivost penjanja ovim stepenicama jeste prelepi pogled na čitavu Sijenu i njenu okolinu.


Piza – grad čuvenog krivog tornja


Krivi toranj u Pizi je proslavio ovaj grad širom sveta, a pored tornja, grad nudi veliki broj atrakcija koje vredi obići. Dolazak u Pizu ostaviće Vas u čudu, jer je upravo Trg čuda (Piazza dei Miracoli), ono što će Vas oduševiti. Posebno iskustvo nudi penjanje na sam toranj – to je prilika koja se pruža samo jednom, a donosi uživanje kako u usponu, tako i u neverovatnom panoramskom pogledu sa njegovog vrha. Katedrala i Krstionica Svetog Jovana Krstitelja smešteni su na samom trgu i svakako su vredni posete, dok je na njegovom obodu smešteno monumentalno groblje i muzej Duomo. Uživajte u laganoj šetnji duž reke Arno i na svom putu prođite pored Palate sa satom da biste ušli na Trg vitezova (Piazza dei Cavalieri), koja je nekada bila srce moći ovog grada.


San Đimiđijano – grad visokih tornjeva i srednjevekovne raskoši


San Điminjano (San Gimigiano), sa istorijom koja datira još iz 3. veka p.n.e, smešten je na vrhu brda nedaleko od Sijene. Prepoznatljiv po svojim raskošnim kulama koje je svaka porodica zidala kako bi istakla svoju ekonomsku moć, raskoš i bogatstvo, San Đimiđijano je stanica velikom broju turista. Od ukupno 74 kule koliko ih je bilo krajem 14. veka, danas je ostalo samo 14 i one podjednako mame uzdahe i očaravaju njene posetioce.


Ulazeći u zidine srednjevekovnih bedema, kroz gradić je veoma lako kretati se uskim ulicama koje do velikih trgova sa crkvama i palatama, i, naravno, kulama. U lokalnim prodavnicama pazarite lokalne proizvode kao što su šafran i čuveno belo vino koje predstavlja ovaj region: Vernaccia di San Gimignano.


Cortona – okupana suncem Toskane


Iako mali grad smešten u okrugu Areco, Cortona nudi jedinstveni užitak u kulturnim, istorijskim i gastronomskim specijalitetima. Smeštena na brdu, svetilište Santa Margarita koje je zaštitnik grada i tvrđava Girifalco predstavljaju njene najviše tačke. Sa ovog mesta se pruža nezaboravan pogled, posebno u vreme zalaska sunca. U uskim ulicama Cortone raštrkane su male, lokalne prodavnice ručno rađenih predmeta i gastronomskih proizvoda. Mnoštvo restorana nudi užitak u tradicionalnoj lokalnoj i toskanskoj kuhinji i vinima koji se uzgajaju u neposrednoj blizini Cortone. Da se zasladite, obavezno probajte sladoled čija će vam kombinacija ukusa dugo ostati u sećanju.