Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Putovanje Alzas i Švarcvald – čarolija koja ne prestaje

Ako ste ljubitelji bajkovitih predela, malih i ušuškanih gradića, onda je putovanje u Alzas i Švarcvald pravi izbor.
Putovanje Alzas i Švarcvald – čarolija koja ne prestaje
21 Jul 2022
0 pregleda

Putovanje ovim predelima istočne Francuske i zapadne Nemačke pokazaće Vam kako je lepo živeti u bajci, šetati kaldrmom popločanim ulicama i posmatrati ljude koji uživaju u čaši dobrog vina. Zašto ne biste i Vi?


Do Alzasa putujte kroz Švarcvald, obiđite Baden Baden i Frajburg


Svoje putovanje u Alzas započnite putovanjem kroz Nemačku i čuvenu šumovitu planinsku oblast u Nemačkoj – Švarcvald. Ime ove oblasti potiče od crnih četinarskih šuma, pa sam naziv Crna šuma često asocira na bajke i bajkovite predele koju su opisivala braća Grim.


Heidelberg, malo univerzitetsko mesto otkiva tajne prvom drvenog mosta koji su konstruisali još Rimljani, puno kafića i prodavnica, trgova. Baden Baden je mesto smešteno podno Švarcvalda, a ostavlja bez daha sve ljubitelje prirode. Ovo banjsko mesto sa 14 termalnih i lekovitih izvora, mnoštvo parkova i sa ukusom uređenim vrtovima, predstavlja pravi odmor za dušu i telo. Ipak, po neobičnim, uskim vodenim kanalima, smeštenim neposredno uz uske ulice, smešten je Frajburg. Južni obronci Švarcvalda čuvaju tajnu ovog srednjevekovnog grada isprepletanu baroknim, renesansnim i gotičkim zgradama. Ovo je grad vizije koji treba posetiti i uživati u svim njegovim čarima.


Putovanje u Alzas – regiju nemačkog i francuskog duha


Čitava regija Alzasa obiluje malim kućama smeštenim duž čuvene Vinske rute, ukrašene drvenim okvirima, brojnim kanalima i šarenim cvećem koje se spušta sa prozora i krasi grad. Alzas je regija istočne Francuske, smeštena uz samu granicu sa Nemačkom, pa nije ni čudo što se njena prestonica, Strazbur, nalazi na samoj granici. Ulazeći u Strazbur, iz svih delova grada primećuju se tornjevi katedrale Notr Dam koja ujedno predstavlja i centar svih zbivanja. Sa visinom od 142 m, ova građevina pruža mogućnost uživanja kako u spoljašnjoj arhitekturi, tako i u brojnim vitražima u unutrašnjosti katedrale, a mogućnost posete tornju katedrale Notr Dam u Strazburu pruža nezaboravni pogled na grad.


Za idelalne fotografije u Alzasu, putovanje u Kolmar,  Kajzersberg, Riquewihr je obavezno


Iako je Strazbur prestonica Alzasa, Kolmar je prestonica dobre fotografije i vrednih uspoemna. Srednjevekovni centar ovog grada popločan je kaldrmom i sa svim svojim uličicama, u čiju lepotu ćete se zaljubiti, mami uzdahe. Od drvenih kuća u kojima se ogleda spoj Nemačke i Francuske, malih crkava, ili popularnog kanala koji podseća na kanale u Veneciji, zbog čega se često i naziva Petite Venice, sigurno ćete pronaći idealno mesto kako za dobru fotografiju, tako i za uspomene.


Ipak, svoje oduševljenje sačuvajte, jer je tek odlazak u Kajzersberg i Riquewihr putovanje koje ostavlja bez daha. Živopisna srednjevekovna sela mame uzdahe svojim arhitektonskim zdanjima, bogatom istorijom i velelepno ukrašenim baštama kafića i restorana koji su raštrkani po centralnim trgovima.


Napravite pauzu – popijte vino u Alzasu


Bez obzira na to koje mesto posetite u Alzasu, napravite pauzu da probate neko od njihovih vina. Ipak, Riquewihr je poznat po velikom broju specijalizovanih vinskih barova, što predstavlja savršeno mesto da u autentičnom ambijentu probate neko od čuvenih vina i pronađete svog favorita. Uz vino se odlično slaže i tarte flambée, somun preliven kremastim sirom, pavlakom, crnim lukom i slaninom.


Preporuka: Ako želite da iskustie pravu bajku, putovanje u Alzas i Švarcvald planirajte od kraja novembra. To je pravo vreme da uživate u predbožićnoj atmosferi gde letnje cveće zamenjuju originalni ukrasi i čuveni alzaški medenjaci.