Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Salzburg: Grad zapanjujućeg kulturnog nasleđa

Salzburg (Salcburg) je grad u severo-zapadnom delu Austrije koji je, zahvaljujući svojom kulturnom i istorijskom nasleđu, svrstan na Unesco-vu listu svetske baštine.
Salzburg: Grad zapanjujućeg kulturnog nasleđa
12 Oktobar 2022
0 pregleda

U isto vreme živhan, a opet na određeni način miran, Salzburg pruža jedinstveno i neponovljivo iskustvo putovanja, bez obzira da li ovaj grad posećujete leti ili zimi.


Biciklom kroz Salzburg

Istraživanje grada smeštenog na velelepnom gradskom jezeru najbolje je započeti biciklom. Vožnja duž obala reke Salzah istovremeno pruža trenutke opuštanja i uživanja. Ipak, treba znati da su nekada, a to se održalo i do danas, na desnoj strani reke živeli siromašni, dok je levu stranu reke naseljavala aristokratija. Vožnjom preko Hellbrunner Allee, ulicom koja je zatvorena za automobilski saobraćaj, stiže se do palate Hellbrunn koja je poznata po čuvenim fontanama i zoološkom vrtu. Za one koji žele da vide više i upoznaju grad iz drugog ugla, Mönchsberg je planina koja se nalazi na levoj strani reke i idealna je za vožnju bicikle i upoznavanja znamenitosti ovog grada.


Mocartovim stopama kroz Salzburg

Stari deo Salzburga poznat je po Volfgangu Amadeusu Mocartu, i upravo je ovaj deo grada poznat po najčuvenijim mestima koji su obeležili njegov život jer je to mesto njegovog rođenja. Putovanje započnite u ulici Getreidegasse, koja je ujedno i najpoznatija ulica u Salzburgu i centar trgovine još od rimskog doba. Poštovaoci Mocartovog lika i dela mogu predahnuti u kafiću Tomaselli, najstarijem kafiću i mestu gde je Mocart često večerao, a zatim i prošetati i trgom koji nosi njegovo ime i koji krasi statua sa njegovim likom. Krajem januara, Salzburg je domaćin tzv. Mocartove nedelje kada se može uživati u izvođenju Mocartovih sonata na klaviru.


Tvrđava Hohensalzburg


Iznad krovova starog grada uzdiže se najpoznatija tvrđava u Salzburgu, tvrđava Hohensalzburg. Ova tvrđava predstavlja najistaknutiju zamenitost Salzburga, a upravo je sam put posete posebna atrakcija. Naime, prilikom posete tvrđavi se vozite žičarom ili planinarite do nje. Međutim, kada jednom osetite prijatnu hladnoću njenih zidova, uživaćete u muzejima, restoranima i crkvama a panoramski pogledi na Alpe omogućavaju potpuno opuštanje i beg od svakodnevne žurbe.


Novogodišnja bajka na trgovima Salzburga

Smešten na obroncima Alpa, u zimskim mesecima Salzburg započinje priču svoje novogodišnje bajke. Na svim trgovima organizuje se božićni vašar čija tradicija održavanja datira još od 15. veka. Bogata arhitektura u baroknom stilu u kombinaciji sa božićnom i novogodišnjom dekoracijom pruža potpuno magično iskustvo koja u potpunosti prenosi duh praznika. Lutajući među brojnim tezgama, možete uživati u domaćim specijalitetima, kuvanom vinu (Glühwein)) ali i bogatim kulturnim događajima, kao što su horska pevanja, predstave i izložbe. Putovanje u Salzburg za novogodišnje praznike je idealno vreme da se oseti čarolija ovog grada.