Kvalitetni SEO backlinkovi Srbija

Stvari koje morate znati za putovanje u Atinu

Atina je glavni, i najveći grad Grčke. Smeštena u regionu Atike, na jugu zemlje, predstavlja najvažniji ekonomski, kulturni i istorijski centar.
Stvari koje morate znati za putovanje u Atinu
20 Januar 2023
1 pregleda

Ovo su stvari koje morate znati ako se odlučite na putovanje u Atinu

Danas u Atini živi preko 4 miliona stanovnika što govori o njenom kosmopolitskom karakteru a bogato kulturno – istorijsko nasleđe Atinu posmatra kao jednu od najbolje rangiranih turističkih destinacija.


Bogata istorija drevne i savremene Atine

Putovanje u Atinu ne bi bilo potpuno ako se ne upoznate bar sa delićem njene botate istorije. Samo ime grad je menjao nekoliko vekova unazad, sve dok se nije ustalilo ime Atina. Prema legendi, grad je dobio ime po boginji Atini koja je ujedno i zaštitnica ovog grada. Specifičan je po tome što se označava kolevkom demokratije, u kome svaki član društva ima pravo glasa. Kao mesto rođenja zapadne civilizacije, Atina je uživala u velikom bogatstvu sve do osvajanja od strane Osmanlijskog carstva, a nakon oslobođenja od Turaka, bavarski princ Oto je svoju ljubav prema novostečenoj zemlji pokazao na veoma lep način. Naime, on je zaslužan za svu lepotu kakvu Atina i danas ponosno nosi a koju krase institucije od univerziteta i narodne bibilioteke, preko zgrade parlamenta i nacionalne akademije do predsedničke palate.


Atina je centar kulture, umetnosti i filozofije

Atina je, između ostalog, poznata i kao grad u kome su rođeni najpoznatiji filozofi, matematičari i naučnici.  Grčka filozofska kultura je ilustrovana u dijalozima Platona, koji je Sokratov upitni stil pretvorio u pisani oblik. Aristotel, Platonov učenik, pisao je o različitim temama kao što su biologija i drama. Doprinos geometriji i matematičkim dokazima dali su Pitagora, Euklid i Arhimed a Hipokrat je najpoznatiji lekar u nauci koji se smatra osnivačem moderne medicine. Po njemu je nazvana Hipokratova zakletva, medicinski standard za lekare. Grčka umetnost utemeljena je posebno u skulpturama i bogatoj arhitekturi koja je bila inspiracija i za druge civilizacije. Vrhunac grčke umetnosti leži u izvrsnosti prikaza ljudskog oblika u skulpturama gde su se grčki vajari posebno bavili savršenstvom i idealizacijom ljudskog tela u kamenu i bronzi. Kao rezultat toga, Atina je postala važan centar kulture, umetnosti i filozofije.


Najbolji način za obilazak Atine

Iako se do Atine može stići kako kopnenim, pomorskim i vazdušnim putem, svakako je najbolja i najbrža opcija putovanje avionom u Atinu. Atina ima jedan aerodrom koji je od centra udaljen oko 30 minuta vožnje. Međutim, obilazak Atine, zbog brdovitog podneblja, može zahtevati veću kondiciju ako se odlučite na obilazak grada šetajući. Grad i njegove znamenitosti možete obići i javnim prevozom. Javni prevoz Atine podrazumeva korišćenje metroa, tramvaja, voza ili autobusa, i ovaj način transporta u Atini je jako dobro razvijen a uz to je i prilično jeftin – kupovinom karte (dnevne ili nedeljne) možete koristiti neograničeno usluge javnog prevoza bez obzira na oblast Atine kojom se krećete. Korišćenje javnog prevoza za obilazak Atine predstavlja idealno rešenje kada želite da obiđete više lokacija i turističkih destinacija za kratko vreme. Stanice metroa i autobuske stanice su smeštene u blizini poznatih znamenitosti, što dodatno olakšava organizaciju putovanja i obilaska Atine.


Najpoznatija i najlepša mesta u Atini

Prepuna spomenika, hramova, ruševina i crkava, Atina pleni svojim antičkim nasleđem. Ljubitelji drevne Atine, njene istorije i kulture, obavezno moraju uživati u lepotama Akropolja koje krase najvažniji arhiološki spomenici: Partenon, posvećen boginji Atini, hram Erehtejon i hram Nike. Širom grada, rasprostranjene su brojne crkve i drugi spomenici posvećeni drevnim grčkim bogovima.


Doček Nove Godine Atina je istovremeno i grad muzeja. Muzej Akropolja i Nacionalni arheološki muzej su najpoznatiji i ujedno i najposećeniji. Upravo je u Nacionalnom arheološkom muzeju smeštena najveća kolekcija antičke umetnosti.


Ipak, za ljubitelje prirode, šopinga i dobre zabave, Atina je takođe idealan grad za putovanje. Istorijski centar Atine, Monastiraki je centralno mesto koje ima nekoliko spomenika među kojima se ističu Hadrijanova biblioteka, Atinska Agora i brojni muzeji. Duga ulica Ermeu je karakteristična po svojim prodavnicama i restoranima, a okolina Monastirakija čuvena je po uličicama u kojima se nalaze trgovine ručno rađenih sapuna, obuće i raznolikih suvenira.


Trg Sintagma (Trg ustava) je centralni gradski trg i mesto na kome se nalazi Parlament i spomenik Neznanom junaku. Ova, najpopularnija turistička destinacija pažnju privlači zbog smene stražara, svakoga dana u 18h. Noseći tradicionalne uniforme i dajući dozu ozbiljnosti, grčki stražari nepomično čuvaju spomenik. Mnogobrojni kafići u kojima možete probati najbolju grčku kafu, uživati u frapeu, ili tradicionalnim grčkim specijalitetima smešteni su na ovom trgu. Ovo je mesto gde su takođe smešteni i luksuzni hoteli i poslovne zgrade, a često je ovaj trg stecište okupljanja svih generacija kada se održavaju koncerti i različite manifestacije, kao što su na primer protesti ili politički skupovi.


Svaki okrug Atine je jedinstven i specifičian, zato obavezno morate znati gde da idete i šta da posetite kada putujete u Atinu. Tako je okrug Plaka prometan i posebno pogodan za turiste, dok je okrug Anafiotika miran i idealan za upoznavanje lokalnog stanovništva. U večernjim satima, možete užitvati u uličnoj umetnosti u okrugu Psiri, dok je za noćni život u Atini Gaza najpoznatija. Koji god okrug prelepe Atine da izaberete, nećete pogrešiti i uvek ćete joj se iznova vraćati.